Wanneer vraag je hulp?

Er zijn veel mensen die het lastig vinden om steun van anderen te vragen. Daarvoor hoef je niet direct een (groot) probleem te hebben. Het kan te maken hebben met hoe jij opgevoed bent. Ook kan het een gedachte zijn die je hebt. Zo heb je bijvoorbeeld geleerd "je eigen boontjes te doppen". Of "je wilt een ander niet opzadelen met jouw probleem".


De drempel voor professionele hulp is voor veel mensen ook hoog. Soms speelt schaamte of onwetendheid een rol. Ook kan je de klachten bagatalliseren, er zijn altijd "veel" ergere gevallen. Of "ik moet dit zelf toch op kunnen lossen?" Wanneer je problemen wegstopt doe je jezelf altijd tekort. Lichaam en geest zoeken een manier om te ontladen. Heb je last van somberheid, slapeloosheid, mis je overzicht? Ontwijk je situaties? Ben je angstig raak je snel in paniek? Dat zijn signalen die je lichaam jou geeft. Als je deze signalen ontkent komen ze als een boemerang terug. De klachten verergeren of komen (later) in een andere vorm terug.
Erkenning is een eerste stap. Ga voor jezelf na hoelang je klachten of problemen er zijn. En welke plaats je klachten innemen. Hoeveel last heb je ervan? Zijn ze verergerd? Dat kan een graadmeter zijn.

Ik vroeg het aan ervaringsdeskundigen
Wanneer vroeg jij hulp?

Anoniem aan het woord:

Toen: Ik ging steeds slechter slapen en raakte het overzicht kwijt. Ik voelde me ook angstig en raakte in paniek. Zelf wist ik niet meer waar ik moest beginnen.
Nu: Achteraf heb ik veel te lang doorgelopen. De gesprekken hielpen mij vrijwel direct om inzicht te krijgen, waardoor het helend werkte. Je bent er nooit te vroeg mee!

Toen: De last was alleen te groot om te dragen. Ik voelde me alleen, en sliep bijna niet meer. Ik wist dat ik hulp nodig had.
Nu: Blijf niet te lang rondlopen met je problemen. Je bent niet raar als je hulp vraagt, maar juist sterk als je aan jezelf wilt werken!


Het is goed om hulp te vragen:
Wanneer de problemen die je hebt
je dagelijkse leven beïnvloeden, of belemmeren;
als je zelf niet weet hoe je eruit moet komen;
als je elke keer tegen dezelfde problemen aanloopt.


Twijfel je? Vraag advies!